Site Loader

Een speciale vorm van wonen is het begeleid wonen. Lang niet iedereen komt hiervoor in aanmerking, maar voor sommige mensen kan begeleid wonen echt een uitkomst bieden. Het gaat dan om mensen die niet volledig zelfstandig kunnen wonen of mensen die zelf gewoon graag wat extra ondersteuning zouden willen gewoon omdat ze dit fijn vinden. Lees vooral verder om erachter te komen voor welke mensen het nu eigenlijk bedoeld is en hoe je hiervoor in aanmerking kan komen. In deze korte tekst zul je namelijk een hoop te weten komen over het begrip “begeleid wonen”. Begin daarom maar snel met het doornemen van deze blog. 

Dit is wat het betekent

Zo veel mogelijk zelfstandig wonen, maar dan wel met de nodige hulp. Kortgezegd is dat wat begeleid wonen concreet inhoudt. Het is dan dus ook bedoeld voor de mensen in de maatschappij die echt graag zelfstandig willen wonen, maar die om welke reden dan ook toch dat extra beetje ondersteuning nodig hebben in het dagelijks leven. De begeleiding die gegeven moet worden, is natuurlijk per persoon verschillend. Dit hangt vooral af van het feit waarvoor iemand begeleid woont. Verschillende soorten mensen komen in aanmerking voor het begeleid wonen. Wat voor soort mensen dit zijn? Ga maar snel door naar de volgende alinea. 

Voor wie het begeleid wonen uitkomst biedt

Denk aan mensen met autisme of iemand die last heeft van een eetstoornis. Ook is het bedoeld voor de mensen met een verstandelijke beperking of voor iemand met een persoonlijkheidsstoornis. Eigenlijk zijn er tal van redenen te bedenken waarom iemand begeleid zou gaan wonen. Sommige mensen redden het anders gewoon simpelweg niet in deze maatschappij. Echter is het natuurlijk helemaal niet zo dat elke autist onder begeleiding woont of een ieder met een eetstoornis. Het is echt heel erg afhankelijk van bepaalde factoren en ook kom je niet zomaar in aanmerking. De voorwaarden zul je vinden in de volgende alinea. 

Hoe je in aanmerking komt

Het is altijd een vereiste dat je een indicatie hebt van een arts of van een GGZ-instelling. Heb je dit niet dan kom je automatisch al niet in aanmerking voor het begeleid wonen. Verder is het echt niet zo dat alles maar voor je betaald wordt. Je zult volledig zelf op moeten draaien voor alle kosten die het leven met zich meebrengt. Je moet daarom zelf een stabiel inkomen hebben om je huur te kunnen betalen, de boodschappen, et cetera.

Het begeleid wonen is dus in het leven geroepen om ervoor te zorgen dat mensen zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen. Ook als iemand hierbij wat hulp nodig heeft omdat hij/zij anders niet zelf zou kunnen functioneren in de huidige maatschappij. Het is vooral bedoeld voor mensen met psychische aandoeningen of een psychiatrisch probleem. Mensen met autisme zouden in aanmerking kunnen komen evenals mensen met een eetstoornis of iemand die last heeft van een persoonlijkheidsstoornis. Er is altijd een indicatie van een arts of van een GGZ-instelling nodig en alle kosten zul je volledig zelf moeten betalen.

Post Author: admin